Ročníky

Malé vinařství Klíma Rakvice

Popis ročníků

 

Ročník 2016

Opět nastává čas, kdy naše produkce vína bude na jaře, konkrétně od dubna, nabídnutá do prodeje.
Rád bych Vás seznámil s podmínkami, které formovaly tento ročník.

Od jara až do srpna bylo počasí jako na objednávku a předpoklad vysoké kvality se zdál velmi reálný.
Pak ale nastalo velké sucho, které další průběh zrání ovlivnilo tím nechtěnějším způsobem.
Proto nastal kvapík při sběru bílých hroznů, kde šlo o záchranu co nejkvalitnějších kyselin.
Díky teplému a příznivému počasí v předcházejícím období byla cukernatost na velmi dobré úrovni.
Na přelomu září a října, kdy dozrávají červené odrůdy, nastal opět zlom v teplotách. Začalo studené a deštivé počasí a to urychlilo vyčkávací proces – čekání na vyšší cukernatost v hroznech.Přesto všechno se tento ročník dá zařadit mezi ty, které nebudou asi špatné.

To ale zjistíte až Vy, kteří přijdete ochutnat mladá vína a ohodnotit snahu a zkušenost každého z nás – vinařů.
Mnoho krásných zážitků s vínem.
„Na zdraví – Morava je jen jedna!“

Ročník 2010

Tak jak byl ročník 2009 vinaři řazen mezi ty „výjimečné“…poslední ročník 2010 bude patřit spíše k těm méně vydařeným.

Důvodem není ani tak málo slunce jako paradoxně velké množství vláhy, jež neumožnilo nastartovat žádoucí biochemické procesy v bobulích. Ruku v ruce s tímto faktorem nepřispívá ani vyšší zůstatek kyseliny jablečné, jež tento vinařský rok činí „štíhlejším a kyselejším“. Ač se příroda podepsala jak na vínech bílých a zvláště pak červených, mohou se pyšnit vyzrálým aroma a ovocností, takže si své příznivce zajisté najdou.

Jak už to tak bývá, neodmyslitelnou součástí charakteru vín je beze sporu vložené úsilí a rukopis samotného vinaře, který svým konáním může částečně ovlivnit a nasměrovat vývoj vína prakticky jakéhokoliv ročníku a tak jej učinit jedinečným a neopakovatelným.

Mnoho krásných zážitků při sklence a:
“Na zdraví!“.